Deze week gaan we nog wat dieper in op het thema kundalini. Er is al heel veel gezegd en geschreven over dit onderwerp maar auteurs en teachers zijn het heel vaak niet eens over de feiten. Ook hier is het dus weer typisch een gevalletje ‘niemand heeft de waarheid in pacht’.

1. Wat is kundalini?
Ik heb een video geselecteerd van Christopher Hareesh Wallis, een van mijn teachers die vooral een specialist in oude, klassieke tantra is.

Deze video is interessant voor jou als je:

  • minimaal een uur de tijd hebt voor serieuze verdieping van je inzichten in kundalini
  • een kritisch puntje over kundalini yoga wilt horen wink
  • wilt weten¬†wat er in de klassieke tantra’s (geschriften) gezegd wordt over kundalini
  • een kundalinimeditatie wilt leren die later nog zal terugkomen (ucchara)
  • er mee kunt dealen dat je wellicht (nog) niet alle termen kent die gebruikt worden (shaivisme, shaktisme, kaula, trika…)

Mochten bovenstaande punten niet voor jou gelden, dan ben je lekker een weekje vrij. Eventueel kun je nog eens naar de voorgaande weken teruggaan en kijken of er onderdelen zijn je (opnieuw) wilt bekijken of doornemen.

2. Check (optioneel)
Na het bekijken van de video kun je checken of je onderstaande vragen kunt beantwoorden. De antwoorden kun je delen in de facebookgroep, waarna je kunt horen of de andere deelnemers het met je eens zijn¬†laughing. En ja, ‘foute’ antwoorden zijn ook helemaal welkom!

  • Wat is de letterlijke betekenis van het woord kundalini?
  • In welke eeuw kwam het woord kundalini voor het eerst in (tantrische) geschriften voor?
  • Wat is Hareesh’s kritiekpunt op de kundalini yoga zoals ontwikkeld door Yogi Bhajan?
  • In hoeverre zijn prana en kundalini hetzelfde of verschillend van elkaar?

3. Artikel (optioneel)
Het proces van ontwaken van je kundalini verloopt in mijn ogen bij voorkeur rustig aan, over een langere tijd verspreid. Soms echter kan de energie ineens heel sterk worden en je dagelijks functioneren gaan belemmeren.

Als jij het gevoel hebt dat dit bij jou het geval is of lijkt te gaan worden (oftewel: dat je ‘van het padje raakt’), dan is het goed om dit artikel te lezen.

Het bijzondere is dus dat aan de ene kant jij als individu in wezen niet je eigen proces van ontwaken bepaalt. Je kunt kundalini alleen maar uitnodigen en er open voor staan. De rest gebeurt vanzelf (of niet). Tegelijkertijd kun je wel degelijk een ‘pas op de plaats maken’ als je voelt dat het je allemaal te veel wordt. Het is belangrijk om dit op tijd bij jezelf te signaleren.

4. Delen
Ervaringen en vragen over kundalini kun je in de facebookgroep plaatsen.