In de eerste week van dit thema heb je als het goed is een van de ademtechnieken gekozen en wie weet is het je gelukt om deze techniek sindsdien iedere dag een paar minuten te doen. In de tweede week heb je vervolgens een uitleg gekregen van de Circle of Light.

1. Breathing Awareness
In deze derde week presenteer ik niet echt een nieuwe techniek, maar vind je hieronder een geluidsfragment met een meditatie waarin je simpelweg de aandacht bij je eigen ademhaling in het hier en nu brengt.

Vind je het leuk om regelmatig een meditatie te doen waarbij je in het hier en nu speelt en experimenteert met je ademhaling? Dan kun je onderstaand geluidsfragment gebruiken. Doe wel eerst minimaal één keer de meditatie die hierboven staat.

2. Tips voor geleide meditaties
Hier vind je een korte playlist op Spotify, waarin je een paar geleide, mindfulle ademmeditaties vindt.

3. Meer over prana (optioneel)
In de eerste week van dit thema schreef ik al dat de term prana ook gebruikt wordt om levensenergie mee aan te duiden. Hier kun je wat meer lezen over prana vanuit een tibetaans boeddhistische visie en hoe mijn collega Johan Raaimakers dit begrip gebruikt bij zijn tantramassage.

Check: welke verschillen in terminologie ontdek je zoal, als je bovenstaande tekst (boeddhistische tantra) vergelijkt met de teksten en woordkeuze die je van mij gewend bent (hindoeïstische tantra)?

Integratievragen – thema 2 (prana)

Ook nu, aan het eind van thema 2, is het weer de vraag wat jij van de informatie van de afgelopen weken concreet meeneemt je dagelijks leven in. Onderstaande vragen kun je tevens gebruiken voor het delen van ervaringen in de facebookgroep. Het delen van intenties met anderen helpt je waarschijnlijk om er mee bezig te blijven.

  • Wat heb ik de afgelopen weken geleerd en ontdekt over (mijn) ademhaling en over prana?
  • Op welke manier ga ik het geleerde gebruiken in mijn dagelijks leven? Ga ik een (nieuwe) ademhalingstechniek kiezen en deze gedurende een bepaalde periode doen? Ga ik een aantal keer per dag mijn aandacht in het hier en nu bij mijn ademhaling brengen? Wil ik meer lezen over prana? Wil ik aan yoga gaan doen? Ga ik de Circle of Light een aantal dagen achter elkaar doen? Enzovoort…