In deze tweede week van het thema ‘prana’ staat de Circle of Light centraal. Dit is een prachtige tantrameditatie die je zowel met als zonder partner kunt doen.

Je kent de Circle of Light mogelijk al, bijvoorbeeld omdat je deze meditatie al een keer (of vaker) bij een van mijn workshops hebt gedaan. Toch is de kans groot dat onderstaande uitleg (en dan vooral video 2) je nog nieuwe inspiratie kan geven.

Meditaties blijf je in tantra overigens, bij wijze van spreken, je hele leven doen. Daarbij doe je bij voorkeur iedere keer alsof je een meditatie voor het eerst én voor het laatst doet: volledig in het moment, steeds weer opnieuw nieuwsgierig naar wat het je brengt. Het is dus niet zo dat je op een dag een meditatie ‘onder de knie’ kunt hebben en daarom niet meer zou hoeven doen.

1. Circle of Light – demo
In onderstaande video’s zie je tantraleraar Hariprem, die vanaf 2006 samen met zijn toenmalige partner Gitama (nu Pema Gitama bij Wild Tantra), mijn eerste tantraleraar was. Hij werkt vooral in het buitenland, waaronder India, Rusland en Letland, dus vandaar het internationale tintje van de video’s.

In de Circle of Light maak je gebruik van de polariteiten tussen twee mensen, in dit voorbeeld een man en een vrouw. Via ademhaling, beweging en visualisatie komt er een energie-uitwisseling op gang. Hierbij stroomt de prana (adem/energie) van het sekscentrum van de man naar het sekscentrum van de vrouw, dan omhoog naar het hartcentrum van de vrouw, van daaruit naar het hartcentrum van de man, dan weer naar beneden naar zijn sekscentrum enzovoort. De twee partners ademen hierbij tegengesteld: als de een inademt, ademt de ander uit en vice versa.

Hoewel in de video de meditatie gedaan wordt door een man en een vrouw en er verschillende instructies voor beide seksen zijn, kun je dit ook helemaal loslaten. Alles is relatief, ook geslacht en gender.

Als deze meditatie nieuw voor je is, dan heb je de eerste keer waarschijnlijk genoeg aan video 1. Ken je de meditatie al, dan wil je vast ook video 2 bekijken. Kijk de video(‘s) in ieder geval van begin tot eind en doe tijdens het kijken alvast mee met het ademen en de armbeweging.

2. Tips om te starten

  • Als je geen partner hebt of wilt zoeken dan kun je de meditatie prima in je eentje doen. Je doet deze dan met de ‘divine’. Je kunt je voorstellen dat de energie van shiva of van shakti bij je is en dat je hier de energie-uitwisseling mee doet. Het is heel mooi om dit buiten in de natuur te doen. Je kunt ook een voorwerp kiezen dat symbool staat voor de energie waar je mee wilt werken. Dit voorwerp zet je als je ‘partner’ tegenover je.
  • Als je de meditatie met iemand samen gaat doen, maak dan een afspraak waarbij je minimaal 45 minuten de tijd hebt. Uiteraard kun je de facebookgroep gebruiken om een meditatiepartner te vinden. Neem eerst minimaal 5 minuten de tijd om in je eigen ‘positieve’ pool te landen en te ademen en laat het deel met de armbewegingen minimaal 25 minuten duren. Ga dus niet te snel naar de ‘shiva/shakti’-houding, hoe verleidelijk die misschien ook is.
  • Doe je deze meditatie met iemand van hetzelfde geslacht, bepaal dan van te voren wie van de twee gaat geven vanuit het geslacht en wie gaat geven vanuit het hart.

Iedere tantrameditatie is een reis op zich; een reis van een duale beleving van het leven naar een non-duale beleving. In het begin zit je tegenover iemand die je waarneemt als ‘iemand anders’: ik versus jij. Aan het eind kan er volledig samensmelting en eenheid zijn. En dat is ook wat er in werkelijkheid is. Jij en ik zijn één. Allebei zijn we niets anders dan een vorm van vibratie in het grotere bewustzijnsveld.

3. Persoonlijke ervaringen en tips
Wil je verdere tips en ideeën? Kijk dan ook even onderstaande video.

4. Muziek
Fijne muziek kan heel erg helpen om diep in de meditatie te zakken. Hier vind je een Spotify- lijst met een paar muziektips. Daarnaast is Shamanic Dream van Anugama (niet op Spotify te vinden) heel fijn. Aanvullende muziekinspiratie is altijd welkom!

5. Delen
Je vragen, ervaringen, muziektips en meditatiepartnerverzoeken kun je delen in de facebookgroep.