Voor dit aller-allerlaatste onderdeel, de Boost-bonus, heb ik me laten inspireren door jullie vragen. Dank voor de inspiratie!

1. Tantrisch omgaan met verlangen
In onderstaand geluidsfragment ga ik in op het boeiende thema van verlangen. Ik deel acht invalshoeken van waaruit je naar dit thema kunt kijken (er zijn er vast meer!) en ik benoem vier meditaties uit de Vijnana Bhairava Tantra waarbij je ‘verlangen’ op een of andere manier gebruikt.

Als je helemaal aanwezig bent in het moment en kunt genieten van het verlangen,
zonder uitreiken of terughouden, ontdek je dat al het verlangen verwijst naar de liefde
en word je gedragen in de armen van de liefde zelf.

Bovenstaande quote heb ik van de website van mijn collega Jan den Boer. Jan heeft een andere stijl van werken dan ik en werkt vanuit boeddhistische tantra. Hij schrijft en spreekt echter veel over het omgaan met verlangens, dus als hier je interesse ligt, kun je eens verder naar zijn werk kijken.

2. Reflectie
Het officiële deel van de Tantra Boost wordt met dit laatste onderdeel afgesloten. Tegelijkertijd weet ik dat een groot deel van jullie nog ‘achterloopt’ en zeer binnenkort een inhaalslag wil maken. In de facebookgroep ontstaan intussen contacten om dit deels ook samen te doen. Hier kun je je uiteraard bij aansluiten!

Hoe ver je op dit moment ook bent met de Boost, je kunt sowieso naar onderstaande vragen kijken. Ik zou het leuk vinden als je een of meerdere antwoorden in de facebookgroep plaatst.

  • Wat is het belangrijkste dat de Tantra Boost jou tot nu toe gegeven heeft? Denk aan een nieuwe mantra, een bepaalde ademhalingsoefening, meer helderheid over tantra & seks, begrijpen wat sadhana inhoudt, meer kennis van klassieke tantra, een meditatie, meer inzicht in ‘shadows’ etc.

Uiteraard hoop ik van harte dat de Boost je inhoudelijk veel heeft geboden. En tóch is het ook zo dat alles wat ik tantra aanbied er eigenlijk niet zo toe doet wink. Inhoud is maar inhoud en het is even interessant om te kijken naar het (innerlijke) proces dat zich in deze periode heeft afgespeeld. Zoals een teacher ooit eens zei: Ach, alle oefeningen in deze training zijn allemaal maar om jullie een beetje bezig te houden. Het gaat vooral om het proces dat zich ondertussen afspeelt.

 

  • Daarom bij deze vooral ook de vraag: wat was op een dieper niveau jouw innerlijke proces tijdens deze Tantra Boost? Bijvoorbeeld: een goede student willen zijn, volop genieten van al het nieuws dat je leerde, weerstand voelen, kritisch zijn op de inhoud of vorm, oprecht voelen dat online dingen voor jou niet werken, niets durven delen met onbekenden uit angst voor…, je ‘anders’ voelen dan de andere deelnemers, teleurstelling voelen over de beperkte interactie, schuldgevoelens hebben omdat je ‘achter’ loopt, tevreden je eigen weg vindend, frustratie over een partner die niet mee wil doen… etc.
  • En hoe ben je met bovenstaande omgegaan, wat heb je HIER van geleerd?

3. Dank
Dank je wel voor je aandacht, je aanwezigheid, je afhaken, je terugkomen, je eerlijkheid, je terughoudendheid, je feedback, je leergierigheid, je luiheid, je weerstand, je enthousiasme en al het andere dat jij meebracht in deze Boost.