Een regelmatig voorkomende vraag onder tantrika’s (vooral onder mannen) is of het beter is als een man geen of nauwelijks piekorgasmes* en/of zaadlozingen heeft. Op die manier zou hij namelijk geen onnodige energie verliezen, wat zowel zijn seksleven als de rest van zijn leven ten goede zou komen.

Persoonlijk ben ik van mening dat iedere man alleen maar zelf kan voelen of een piekorgasme en/of zaadlozing een verlies van energie geeft, hetzij direct erna, hetzij wat meer op langere termijn. Hetzelfde geldt voor vrouwen en een mogelijk energieverlies na een clitoraal piekorgasme, dan wel na ‘squirten’.

Sommige mensen hebben hele theorieën over hormoonspiegels en hoe verklaarbaar het is dat een piekorgasme energieverlies geeft. Zij stellen ook dat het bij mannen een goede manier is om prostaatkanker te voorkomen.
Andere mensen herkennen dit energieverlies bij zichzelf niet en/of stellen dat alles afhangt van de intentie waarmee je een orgasme beleeft. Als je al van te voren denkt dat je daarna een week lang moe en chagrijnig bent, dan wordt die gedachte vanzelf waarheid. Deze mensen zeggen juist dat mannen prostaatkanker kunnen krijgen als ze ‘de boel niet af en toe even doorspoelen’ met een zaadlozing.

Hoe dan ook. Uiteraard is het niet fijn als je als man (of vrouw) bij een vrijpartij regelmatig na een paar minuten klaarkomt als je daarna instort en nergens meer zin in hebt. Het kunnen uitstellen is dus zeker een ‘techniek’ die prettig is om te beheersen. Daarnaast kan het heel fijn zijn om je energie niet (snel) te ontladen, maar door je hele lichaam te laten stromen.
Echter, of het goed, gezond en nodig is om zelden of nooit meer een piekorgasme en/of zaadlozing te hebben, is de vraag (let op: ik maak dus een onderscheid tussen orgasme en zaadlozing, omdat dat twee losse dingen zijn – met veel oefening is het mogelijk om een orgasme te hebben zonder zaadlozing, waarbij je dan dus als het goed is wel de lusten en niet de lasten hebt).

Het is overigens de vraag of het voorkómen van zaadlozingen van oorsprong onderdeel van klassieke tantra was. Dit wordt immers regelmatig door tantrika’s geclaimd. Wil jij hierover het naadje van de kous weten, dan is het goed om dit artikel te lezen. Ik waarschuw je wel: het is een lang artikel en in het Engels. Mocht dit niet aan jou besteed zijn, scroll dan gewoon even door naar de conclusie aan het eind.

* Uh ja, wat is een piekorgasme? Voor wie dat niet precies weet: stel de vraag in de facebookgroep surprised!

2. Deel je ervaringen
Deel het in de facebookgroep: wat zijn jouw ervaringen en mening over dit onderwerp?