De meeste mensen genieten erg van de kirtan songs waarvan je er vorige week een paar hebt kunnen beluisteren. Toch kunnen mantra’s in moeilijke tijden ook nog op een andere manier tot hulp zijn. Bij ‘japa’ reciteer je een bepaalde mantra bij voorkeur 108 keer. Dit doe je dus niet op een zingende manier, maar op een monotone manier. Vergis je echter niet in de kracht van de vibratie van de woorden.

1. Helende kracht van mantra’s
Onderstaande mantra kun je gebruiken om moeilijke tijden te doorstaan en/of angst voor de dood te overwinnen. Het is best een uitdaging om dit een half uur lang te doen. Allereerst moet je de woorden kennen en dan moet je ook echt de commitment hebben om de mantra 108 keer te herhalen. Maar als je er in gelooft, kan het zeker resultaat opleveren. Er wordt overigens gezegd dat geloven in de kracht van de woorden van een mantra belangrijker is dan een bepaalde concentratie tijdens het reciteren. Zelf zet ik de mantra wel eens op tijdens het joggen, waarbij ik de woorden (intussen volledig automatisch) met mijn lippen zonder geluid mee ‘spreek’.

2. Een persoonlijke mantra voor je sadhana
Lijkt het je mooi om een persoonlijke mantra te hebben, bijvoorbeeld om iedere dag bij je sadhana te reciteren? Luister dan naar onderstaande audio-opname.
Ik vertel hierin ook kort over de mantra so ham (of: ham sa), een mantra die je goed bij de kundalini lift meditatie kunt gebruiken. Ken je deze meditatie nog niet of wil je hem nog een keer horen? Je kunt ‘m vinden in de Tantra Proeverij die je hier gratis kunt downloaden.

3. Deel je ervaringen
Lukt het jou om deze week de mahamrityunjaya mantra 108 keer te reciteren of heb je dat eerder al eens (of vaker) gedaan? Deel je ervaringen in de facebookgroep!