Als het gaat om mantra (kirtan) zingen, heb ik zeker een paar favorieten. Hieronder heb ik er een paar voor je verzameld, met de woorden en de betekenis erbij. Als je ook de betekenis van een mantra weet en begrijpt, kan de energie ervan nog dieper in je doordringen.

Opmerking over de schrijfwijze. In het Sanskriet zijn er geen hoofdletters, vandaar dat ik alle mantra’s hieronder in kleine letters schrijf. Slechts een enkele mantra heb ik direct van mijn teacher, die alle juiste tekens erbij plaatst. Mantra’s die je op internet vindt, zijn helaas meestal zonder alle bijbehorende streepjes en haakjes geschreven.

1. Purnamadah
Deze mantra is bijzonder fijn en helend om te luisteren en te zingen als je in een schaduw- of pijnstuk zit (zie vorig thema). De woorden die bij me opkomen bij onderstaande versie zijn: verzachtend en zalvend.

ohm
pūrnam adah, pūrnam idam, pūrnāt pūrnam udachyate

pūrnasya pūrnam ādāya pūrnam evāvaśishyate

Betekenis:
Dat (wat in jou is) is perfect
Dit (wat in mij is) is perfect
Vanuit het perfecte komt het perfecte voort
Als je dat wat perfect is weghaalt, toch blijft er dat wat perfect is over

NB: purna betekent dus perfect, vol, compleet, heel

2. Om mata kali
In deze mantra eer je de godin Kali (in jezelf). Kali is in wezen een van de verschijningsvormen van Shakti en heeft veel verschillende kwaliteiten. Sommige mensen denken bij Kali alleen aan hele heftige energie, maar ze heeft ook een zachte kant en die is in deze mantra duidelijk te voelen.

Zelf hoorde ik deze versie van de mantra voor het eerst toen ik in 2018 op een tantra rondreis in India was. In de bus heb ik dit toen veel gedraaid, waarbij de tranen vaak over mijn wangen liepen.

om mata kali, kali durge ma
shri ma, shri ma, shri ma

Betekenis:
Eternal mother of time
Mistress of death, remover of time, o mother, o dark one!
Auspicious one, auspicious mother, life giving, life affirming, celebratory mother!

3. Om mata om kali
Nee, mantra’s zijn niet altijd alleen maar zacht en langzaam, je kunt er ook heerlijk op dansen! Hier alsnog een ‘kali’ mantra, waarbij het dansen natuurlijk al per definitie shakti-energie is.

om mata om kali
durga devi namo namaha
shakti kundalini jagadumbe mata
hey ma durga hey ma durgaya
jagadumbe jagadumbe jai jai ma
kali durge nama shivaya

Betekenis:
I bow to the divine mother and her many feminine aspects
kali remover of delusion and ignorance
dives goddess durga
shakti universal life force and consort to shiva
and the goddess energy that rises within us
praise to the mother of the world

4. Shivoham
Shivoham betekent ‘Ik ben shiva’. Deze mantra herinnert je aan jouw een-zijn met het absolute, het transcendente, de waarheid oftewel ‘ultimate reality’. 

De aard van shiva is acceptatie. Wat je ook wilt of doet, als je devotie en liefde in je hart hebt, zul je opgaan, als de tijd daarvoor rijp is, in eenheid en daarmee vrij zijn van lijden en pijn.

Als je shivoham herhaalt, creeër je een krachtige en positieve trilling die transformatie in je leven kan brengen. Je kunt een staat van onthechting en vrijheid gaan ervaren. Dit is het ultieme geluk, om te zien dat de wereld altijd in beweging is en op ieder moment verandert en dat jij je daarin, ongeraakt, kunt bewegen.

Deze mantra helpt je om je ware natuur te ervaren. Als je shivoham herhaalt, zeg je: Ik ben oneindig, ik ben puur, ik ben intelligent, ik ben vrij, ik ben onbegrensd bewustzijn.

sachara chara para purna… shivoham, shivoham
nityananda swarupa… shivoham, shivoham
anandoham, anandoham, anandoham, anandoham

Betekenis:
I am that which prevails everywhere… complete in itself
I am shiva; the deity of eternal bliss
I am joy itself… I am

5. Bolo bolo
Deze mantra vind ik heerlijk en vooral de Kareem Raihani Remix draai ik vaak bij workshops. In deze mantra wordt wel meer de hindoe god shiva vereerd, terwijl het in de vorige mantra meer over het ‘concept’ shiva als bewustzijn en acceptatie gaat.

obolo bolo sab mil bolo om namah shivaya
om namah shivaya om namah shivaya

joota jata mey gangadhari
trishoola dhari damaru bhajavey
dama dama dama dama damaru bajaa
goonj utao om namah shivaya
om namah shivaya

Betekenis:
Let us all chant together ‘om namah shivaya’ and bow down to lord shiva, the bestower of all prosperity. He holds the holy ganges in his matted locks of hair. He holds the trishoola (the trident) and plays on the damaru (kettle-drum). Let us all play the damaru in a rhythmic fashion. Let the chanting ‘om namah shivaya’ resonate.

6. Deel je ervaringen
Wat is jouw favoriete mantra? Deel het in de facebookgroep!