Misschien denk je: ja, leuk hoor al die Sanskriet termen (zie vorige week), maar ik wil vooral weten hoe ik met mijn triggers, pijn en shit kan omgaan. Oftewel: give me some tools!!

Welke tools zijn er?
Binnen én buiten tantra zijn er allerlei technieken en methoden die je kunt gebruiken om met je schaduwen om te gaan en om je Ware Zelf (weer) te ervaren. Zo kun je bijvoorbeeld gaan mediteren en je pijn daarbij helemaal doorvoelen. Je kunt in therapie gaan, of (energetisch) lichaamswerk gaan doen. Je kunt bepaalde mantra’s langere tijd reciteren. Of wat dacht je van het zoeken van een guru en dan hopen op een ‘shaktipat’; een soort van ontwaken in één dag? Of misschien heb jij baat bij het leren van technieken om je dromen tijdens de nacht te gebruiken om stappen in je proces te maken? Feit is dat niets voor iedereen werkt en dat de meeste mensen meerdere tools combineren.

Omarm het pad zelf
Wel is het goed om je te realiseren dat tantra geen pad is om, met behulp van een paar tools, naar een staat van volledig ontwaakt- en bevrijd-zijn toe te racen. Hoewel tantra zegt dat het bereiken van een dergelijke staat in dít leven mogelijk is, gaat het toch vooral om het omarmen van de weg daar naar toe. Overigens zijn er ook visies die stellen dat je altijd al op ieder moment je Ware Zelf bent en dat er dus niets nodig is om méér je Ware Zelf te worden omdat je het altijd al bent. In deze visie kunnen alle tools dus juist de prullenbak in.

Non-dualisme: schaduw = licht
Geloof jij wel degelijk dat er technieken zijn die jou kunnen helpen? Dan nog is het goed om je te beseffen dat tantra een non-dualistische visie is. Schaduw en licht zijn daarin niets anders dan twee kanten van dezelfde medaille. Alles is bewustzijn, alles is energie. En ‘schaduw’, ‘pijn’ of ‘trigger’ zijn niets anders dan woorden (labels) die wij er in een duale staat aan geven. Je schaduw is dus je licht en je licht is je schaduw…

Persoonlijk onderzoek
Deze week bied ik je geen van bovengenoemde tools aan, maar wel een inquiry, een persoonlijk zelfonderzoek. In onderstaande audio-opname nodig ik je uit om voor jezelf te reflecteren op het verschijnsel ‘schaduw’.

Tip: als je een tweede apparaat bij de hand hebt, kun je jezelf tijdens de inquiry opnemen. Mogelijk wil je een deel van de tekst achteraf uittypen en dit (deels) in de facebookgroep plaatsen. 

1. Inquiry
Zorg dat je een plek hebt waar je 10 minuten ongestoord kunt zitten en waar niemand je kan horen, zodat dat je zonder gene hardop kunt praten.

Tijdens de opname wordt je een aantal keer een vraag gesteld; steeds dezelfde vraag. Kijk of je eventuele ‘antwoorden’ op deze vraag niet zozeer vanuit de mind kunt laten komen, maar meer vanuit de diepte in jezelf naar boven kunt laten borrelen. Spreek hardop uit wat er in je opkomt: associaties, beelden, woorden. Soms kan het een tijd stil zijn en soms ook kan er een emotie (lachen, huilen..) zijn. Laat stilte en hardop uitgesproken woorden elkaar afwisselen.

2. Deel je ervaringen
Hoe was het om deze inquiry te doen? Welke inzichten heeft het je gegeven? Deel het in de facebookgroep!