In tantra zien we aanraking veel breder dan alleen lichaamscontact. In feite ben je op ieder moment in aanraking met van alles en nog wat: de lucht om je heen, de koffie die je drinkt, het toetsenbord, de zon die op je gezicht schijnt… Je zintuigen zijn constant in aanraking met de buitenwereld en eigenlijk ben je dus, meestal zonder dat je het doorhebt, altijd één met de dingen om je heen. 

In tantra zijn er verschillende meditaties waarbij je met de zintuigen werkt. Zo is er een meditatie waarin je juist alle ingangen van de zintuigen (voor zo ver mogelijk) afsluit. Bij een andere meditatie ontvang je alle ervaringen van de zintuigen in je hart welke je voorstelt als een lotusbloem en bij weer een andere meditatie laat je jezelf van de ene zintuig in de andere ‘glijden’. Deze laatste meditatie begeleid ik in onderstaand audiofragment.

De zintuigen kun je zien als een intermediair tussen ‘binnen’ en ‘buiten’, dat wat jouw binnenwereld (je ervaring) verbindt met de buitenwereld (dat wat je zintuigen waarnemen). Door intens en vol op dit grensvlak aanwezig te zijn, kunnen binnen en buiten samensmelten en kun je eenheid/non-dualiteit ervaren.

2. Deel je ervaringen ook met anderen
Deze week nodig ik je uit om niet alleen in de facebookgroep iets te delen, maar ook iets met iemand die de Tantra Boost níet doet. Het is zo mooi als meer mensen horen over tantra en beter begrijpen wat het inhoudt! 

Check: kun jij aan een leek uitleggen waarom we in tantra regelmatig met de zintuigen werken?