Thema 5: Touch

We zijn alweer aangekomen bij het 5e thema van deze cursus: TOUCH.

Mogelijk denk je bij dit thema direct aan aanraking in de zin van bijvoorbeeld een massage.

In klassieke tantra kon aanraking van het lichaam onderdeel van de beoefening zijn, vooral als manier om energie los te maken. Toch nam het er geen grote plek in; de meeste beoefening was gericht op het individuele spirituele proces van de tantrika.

In hedendaagse, westerse neo-tantra ligt dit anders. Hier heeft aanraking in de meeste tantraworkshops een belangrijke plek.

Toch beginnen we deze week met een andere insteek van aanraking.

1. Video
Zet onderstaande video (op groot scherm) aan als je in een rustige omgeving bent en minimaal 7 minuten de tijd hebt om ‘eye gazing’ met mij te doen. Hierbij staar je onafgebroken in mijn linkeroog, dus het oog dat ik hieronder aanwijs.

Kijk of je kunt blijven staren, ook als mijn gezicht lijkt te veranderen of als het licht lijkt te veranderen. Het mooiste is als je zo min mogelijk met je ogen knippert.

Mocht je er na 7 minuten nog geen genoeg van hebben, zet de video dan even een stukje terug.

Bij eye gazing kan het dat je je eerst vooral erg bewust wordt van alle gedachten die je hebt. Ga je echter langer door, dan kan er als het ware een ‘mindloze koker’ ontstaan.

Vraag: ervaar jij een vorm van ‘touch’ tijdens het eye gazen?

2. Oogcontact 
Deze week nodig ik je uit om te gaan spelen met oogcontact. Maak een keuze uit de volgende opties:

  1. Maak iedere dag minimaal één keer langer dan anders oogcontact met mensen in het openbaar. Wees je wel bewust van persoon en situatie, zodat het niet onnodig bedreigend overkomt. Wat doet deze oefening met je? Wat registreer je in jezelf aan gevoelens en gewaarwordingen?
  2. Vraag iemand in je omgeving die nog niet bekend is met tantra om 5 minuten eye-gazing te doen. Hierbij staar je dus onafgebroken in elkaars linkeroog. Wijs in het begin allebei even je linkeroog aan zodat je het juiste oog neemt. Bonuspunten zijn er te verdienen voor de keuze voor: je vader, moeder of ex wink.

3. Delen
Jouw ervaringen met geraakt worden (het thema is immers ‘touch’) bij de eye-gazing of het gewone oogcontact en de effecten ervan kun je delen in de facebookgroep.