Deze week deel ik mijn eigen ervaringen met sadhana met jullie.

Ik zal eerlijk zijn, jarenlang heb ik géén sadhana (dagelijks practice) gehad. Ik had daar gelukkig genoeg excuses wink voor: ik had een gezin, een baan buitenshuis en geen geschikte kamer (die in mijn ogen onmisbaar was hiervoor). De echte reden was echter dat ik gewoon te weinig rust in mijn kont had om iedere dag hetzelfde te doen. Blijkbaar was de tijd er nog niet rijp voor.

1. Vijf Tibetanen
Begin 2018 presenteerde ik tijdens de Intensive Tantra Training de Vijf Tibetanen aan de deelnemers. Die had ik jaren terug in een training geleerd, maar ik was ze nooit langere tijd achter elkaar gaan doen.

Een deel van de Intensive-deelnemers is deze korte serie yoga-oefeningen de rest van de trainingsperiode iedere dag gaan doen en sommige mensen doen ze nog steeds. Ook ikzelf ben toen weer gestart en intussen is dit al weer een hele tijd geleden. Al die tijd doe ik dus vrijwel iedere ochtend deze reeks oefeningen. Zeker de eerste maanden voelde ik een groot effect als het ging om de levensenergie in mijn lichaam. Daarna is dat wat stabieler geworden, maar toch kan ik nog steeds een activatie in vooral het bekkengebied voelen.

2. Kali-sadhana
Qua meditatie heb ik de afgelopen jaren allerlei vormen beoefend, maar nooit had ik een vaste vorm die ik gedurende een langere periode iedere dag deed. Na mijn India-reis van eind 2018 ben ik dat wel gaan doen en in onderstaande video vertel ik hier meer over. Inspiratie voor deze sadhana komt mede van mijn teacher Hareesh.
Grappig overigens hoe ik bij deze video achteraf eigenlijk vond dat ie minder rommelig moest zijn, maar dat ik ‘m toch niet opnieuw heb opgenomen. Een beetje rommeligheid hoort wel bij de energie van deze specifieke sadhana.

3. Persoonlijke vragen
Mocht je meer specifieke vragen over mijn sadhana of het opzetten van iets vergelijkbaars voor jezelf, stuur me dan een persoonlijk berichtje: wendy@blissyourbody.nl.
Het doen van een sadhana met de godin kali wordt overigens niet zomaar aan iedereen aangeraden en is zeker niet geschikt als je nog weinig ervaring met tantra hebt. De energie van kali is intens en werken met haar energie kan flinke gevolgen hebben voor je leven. Je moet bereid zijn om die gevolgen te accepteren.
Het werken met bijvoorbeeld een Ganesha sadhana (vooral geschikt als je aan een nieuw ‘project’ begint in je leven) is wat dat betreft een stukje rustiger en veiliger van aard.