Thema 4: Sadhana

In de komende drie weken staat het thema SADHANA centraal. We gaan ons hierbij focussen op het meditatie-aspect in tantra. Of nou ja, in feite is álles wat je doet in tantra natuurlijk meditatie. Meditatie gaat immers over gewaarzijn bij dat wat er is. En dat is in wezen de kern van tantra.

Desalniettemin zijn er allerlei manieren waarop je je meditatieve of spirituele beoefening vorm kunt geven.

1. Artikel
Hier vind je een toegankelijk artikel met de titel How to live your sadhana every day’. Hierin kun je lezen wat sadhana is en welke lagen er in je spirituele beoefening zoal mogelijk zijn.

Idealiter is je hele leven op ieder moment je sadhana. Tegelijkertijd helpt het de meeste mensen om op bepaalde momenten tijdens de dag iets speciaals te doen. Een vaste meditatie, het eren van de symbolische voorwerpen op je altaar, bepaalde lichaamsoefeningen, bewust omgaan met uitdagende momenten en emoties, enzovoort.

2. Delen
Heb jij op dit moment al een dagelijkse practice? Dan is het mooi als je hier in de facebookgroep iets over wilt delen: wat doe je, hoe lang doe je dit al, op welk moment van de dag en wat brengt het je?

Het gaat er hierbij niet om om jezelf op de borst te slaan. In tantra is bescheidenheid een groot goed; bij voorkeur deel je helemaal niet met anderen wat je doet aan je spirituele ontwikkeling. Tegelijkertijd weet ik dat we op deze manier elkaar enorm kunnen inspireren. Vandaar dus toch deze uitnodiging.

Juist ook als je (nog) geen dagelijkse practice hebt, ben je welkom om dit te delen. Heb je een verlangen om wel iets te gaan doen? Welke vorm spreekt je aan? Denk je dat je er tijd voor kunt maken?