Thema 1: Tantra

In de eerste drie weken van de Tantra Boost kijken we naar de vraag wat tantra (voor jou) betekent en wat het als levensvisie inhoudt.

Zelf bewandel ik nu zo’n 13 jaar het tantrapad. In die periode is mij lange tijd niet duidelijk geweest wat bijvoorbeeld het woord tantra betekent. En evenmin waar tantra nu precies over gaat. Is het een manier om sacred sex te beleven en dus om seksualiteit en spiritualiteit samen te brengen? Gaat het over het lichaam of is het een spiritueel pad? Hoe oud is het eigenlijk precies? Wat is de relatie met yoga? Wat is precies neo-tantra? Welke stromingen zijn er allemaal? En wat maakt tantra anders dan andere spirituele tradities? Ieder boek en iedere teacher lijkt ook weer een ander antwoord te geven.

Waarschijnlijk kunnen we alleen vanuit onze eigen ervaringen uitleggen wat tantra voor onszelf inhoudt en betekent. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat er zo veel verschillende meningen en antwoorden te vinden zijn. Toch gaan we de komende weken kijken of we wat meer helderheid over tantra kunnen krijgen.

1. Reflectie op je eigen tantrapad
We beginnen deze week met een terugblik op je eigen tantrapad tot nu toe. Dit doe je aan de hand van onderstaand geluidsfragment waarbij je een korte visualisatie doet. Zorg dus dat je ergens rustig zit of ligt als je het fragment afluistert.

2. Delen
Na het beluisteren van bovenstaand fragment kun je in de facebookgroep delen hoe jouw tantrapad er tot nu toe heeft uitgezien, wat tantra jou intussen heeft gebracht en/of wat tantra voor jou betekent.

Het delen van je eigen ervaringen kan helpen bij het krijgen van meer inzicht in je eigen tantrapad. Maar het kan zeker ook leerzaam en inspirerend zijn om ervaringen van anderen te horen.

Tip: je kunt in de facebookgroep dingen delen in de vorm van geschreven tekst,
maar je kunt ook een filmpje opnemen en dat plaatsen. 

3. Mijn tantrapad (optioneel)
Ben je nieuwsgierig naar míjn tantrapad tot nu toe? Bekijk dan onderstaande video. Lees je mijn verhaal liever in tekstvorm, kijk dan hier.

Tip: schaf een notitieboekje aan en maak iedere week wat aantekeningen. Zo kun je je eigen proces gedurende de cursus bewust volgen en kun je achteraf nog eens dingen teruglezen.
Al het materiaal van de cursus blijft overigens na afloop nog drie maanden beschikbaar.