Een boeiend blok 2 van de Intensive ligt achter ons. Je hebt weer van alles beleefd en de komende tijd mag je gebruiken om nieuwe inzichten en ervaringen te integreren in je dagelijks leven. Hieronder vind je daar een aantal handreikingen voor. Let op: je hoeft niet álles te doen! Kies een paar dingen uit die bij jou resoneren.
1. Reflectieverslag en intervisie
Wie weet is het een idee om dit keer heel snel aan je reflectieverslag te beginnen! Gebruik dit document hiervoor. Ik heb de vraag over intervisie eruit gehaald, zodat je niet hoeft te wachten met het afmaken van het verslag tot jullie bij elkaar zijn gekomen.
Ook in deze periode komen jullie weer minimaal één keer samen met je intervisiegroepje.
2. Sadhana
Besluit of je door wilt gaan met je eerder gekozen sadhana (spiritual practice) of dat je deze wilt veranderen of uitbreiden. Hieronder vind je een aantal praktische tools die je hierbij kunt gebruiken.
Een mogelijke opbouw van je sadhana (15-25 minuten per keer) is:
1. Uitspreken van je sankalpa (bijvoorbeeld: ik rust meer en meer in mijn ware essentie)
2. Optioneel: een mantra naar een bepaalde god(in) uitspreken (shiva, kali, ganesha..)
3. Meditatie gebaseerd op Tonglen
4. Kundalini Lift met ham sa mantra
5. Inquiry ‘Wat ben ik?’
6. Stil zitten
7. Beweging: 5 Tibetanen, yoga, wandelen
3. Achtergrondinformatie en praktische tools
- Artikel ‘Op weg naar een ontwaakte en bevrijde staat van zijn’
- Clearing
- Kundalini-lift meditatie
- Meditatie gebaseerd op Tonglen meditatie
- Nadabrahma, Devavani en Mystic Rose
- Muzieklijsten op Spotify
- Extra: Emotional Digesting
- Extra: Inquiry ‘What am I?’
- Extra: suggesties ter voorbereiding op blok 3
- Overzicht programma blok 2
ARTIKEL
Als je mijn artikel ‘Op weg naar een ontwaakte en bevrijde staat van zijn’ nog niet hebt gelezen, dan is raad ik je aan om dat alsnog te doen. Of om het nu na afloop van het blok nóg een keer te lezen. Wie weet vallen er nog een paar extra kwartjes als het gaat om de inhoud dit blok.
CLEARING
Aan het eind van het blok heb je een clearing ‘in gedachten’ gedaan. Ik nodig je uit om de komende tijd in te voelen op iedereen uit de groep en het team en te kijken of er iets is wat je toch nog wilt inbrengen richting iemand. Bijvoorbeeld als je voelt dat je iemand in het volgende blok eigenlijk niet wilt gaan tegenkomen in een (intieme) meditatie of als je heel duidelijk voelt dat er ‘iets tussen jullie’ lijkt te staan, is het goed om vóór blok 3 in verbinding te gaan met die persoon en dit op tafel te leggen.
Het is super mooi om een clearing te starten met bijvoorbeeld de tonglen meditatie en deze daar ook weer mee te eindigen. Laat het dus méér zijn dan alleen een woorden(uit)wisseling.
KUNDALINI-LIFT MEDITATIE
Hier vind je nog een keer de audio-opname met de kundalini lift meditatie.
MEDITATIE GEBASEERD OP TONGLEN
De Tonglen is een krachtige hartmeditatie die je gemakkelijk in je dagelijkse practice kunt inpassen. Er zijn vele varianten en ook in mijn workshops heb je wellicht al verschillende varianten gehoord. Hieronder vind je de versie zoals we tijdens blok 2 hebben gedaan.
NADABRAHMA, DEVAVANI & MYSTIC ROSE
We hebben in het afgelopen blok drie Osho meditaties gedaan. In de muzieklijsten onderaan vind je de muziek.
Nadabrahma:
- 30 minuten zoemen, lippen zacht op elkaar
- 15 minuten handbeweging (7,5, minuten handen ter hoogte van je navel, handpalmen omhoog en vanuit je navel naar voren en opzij als twee cirkels (gevend), daarna handen omdraaien en cirkels andere kant op maken (ontvangen)
- 15 minuten stilte
Devavani:
- 15 minuten muziek luisteren
- 15 minuten gibberish
- 15 minuten gibberish en je lichaam mee laten deinen
- 15 minuten stilte
Mystic Rose
- 20 minuten lachen
- 20 minuten huilen
- 20 minuten stilte
EXTRA: EMOTIONAL DIGESTING
Aan het omgaan met emoties (verdriet, angst, weerstand, irritatie, schaamte…) hebben we in dit blok (nog) niet zo veel aandacht besteed. Daarom geef ik hieronder een uitleg van de emotional digesting. Zeker als je merkt dat je regelmatig emoties onderdrukt of er juist helemaal door overspoeld wordt, is dit een mooie practice om een tijd lang iedere dag te doen. Deze practice doe je bij voorkeur aan het eind van de middag, bijvoorbeeld voordat je gaat koken/eten.
EXTRA: INQUIRY ‘WHAT AM I’
Je hebt in dit blok al wat gereflecteerd op de vraag ‘Wie of wat ben ik’ aan de hand van het ‘Ik ben’ papier. Je kunt hier ook een mooie inquiry mee doen, alleen of met iemand samen. Als je samen bent, stelt de een een vraag aan de ander: Wat ben jij? De ander voelt in op deze vraag en kijkt wat er gebeurt als deze vraag gesteld wordt. In het begin heb je misschien de neiging om allemaal dingen te gaan benoemen wat jij mogelijk bent. Maar hoe vaker je het doet, hoe meer er stilte zal vallen. Welk antwoord komt er vanuit je essentie op deze vraag?
Hier vind je een pdf van een boekje van Ramana Maharshi, waarin hij schrijft over deze vorm van inquiry. In zijn tijd gebruikte hij de vraag ‘Who am I?’ dus ‘WIE ben ik?’ Ik heb echter geleerd dat je in deze tijd beter kunt werken met de vraag ‘What am I?’ (WAT ben ik), omdat je bij ‘wie ben ik’ het identificeren met je identiteit (‘Ik ben Wendy…’) moeilijker kunt overstijgen. Bij de wat-vraag krijg je vaak een moment van stilvallen, net na het horen van de vraag, en dat is precies de clou.
EXTRA: SUGGESTIES TER VOORBEREIDING OP BLOK 3
1. Doe de Kundalini Lift in een tweetal terwijl je tegenover elkaar zit. Het helpt als je met een hand de beweging van het lichtpuntje in de lift volgt. Doe de meditatie eerst een tijdje voor jezelf en open op een gegeven moment je ogen. Je kunt dan kijken of jullie handbewegingen synchroon kunnen gaan lopen. Bij het samen doen van deze meditatie past de intensere ademhaling mogelijk beter. Wie weet raken jullie handen elkaar op een gegeven moment en ontstaat er een andere beweging. Als de energie stroomt, kun je tot slot in shiva/shakti gaan zitten.
2. Doe de Nadabrahma samen met iemand en beleef het stiltegedeelte in shiva/shakti.
3. Onderzoek je verlangen aan de hand van de volgende sutra:
“When desire does arise, one should focus the heart-mind on the energy of that desire and let it be unwavering & one-pointed in considering that energy as an essential shakti of the Self. Then one will see things as they really are.”
Kortom: als er een verlangen in je opkomt, focus dan op de energie van het verlangen. Denk dus niet aan de inhoud (oh, ik wil zo graag …) maar breng je aandacht naar de energie van verlangen in je lichaam. Hoe voelt verlangen? Als het een bepaalde kleur of textuur zou hebben, wat zou dat zijn? Voel dit ten volste.
Uiteindelijk kun je ontdekken dat verlangen niets anders is dan shakti (energie, vibratie) en dat je die energie altijd kunt voelen, ook als je niet krijgt waar je naar verlangt.
Hierbij sluit het volgende aan wat iemand ooit tegen mij zei: ‘Niet al je verlangens zijn altijd mogelijk om concreet te realiseren. Je kunt bijvoorbeeld een sterk verlangen hebben om nu een vakantie op Hawai door te brengen. Dat wordt op dit moment toch lastig. Maar de gevoelens die je kunt hebben tijdens die vakantie, zelfs ook het gevoel dat het zwemmen met dolfijnen geeft, zijn altijd te ervaren. Altijd. Alles zit in je, alle ervaringen en gevoelens zijn in jou aanwezig.’
OVERZICHT PROGRAMMA BLOK 2
Vrijdag
– Aankomst, grondingsmeditatie
– Dans
– Rondje met kaart
– Kundalini Lift
– Eye gazing
– Boom kiezen
– IK BEN papier maken
– Uitleg doelen & middelen in tantra
– Ademsessie
– Gateway of Silence + stiltewandeling
– Tonglen hartmeditatie
– Nadabrahma
Zaterdag
– No Dimensions
– Devavani
– Creatieve ‘sharing’ met jezelf
– Tonglen
– Mystic Rose
– Gateway of Acceptance
– Schrijf-inquiry Accepteren & Loslaten
– Sterfritueel
Zondag
– Geboorteritueel met cacao en open space ontmoeting
– Dans
– Sharing, clearing in jezelf & terugblik o.a. over integratie