Nog een jaar toegang!
Gefeliciteerd, jullie hebben gekozen voor nog een jaar toegang tot het materiaal van ‘Together in Tantra’.

Als extraatje ontvangen jullie daarom 5 nieuwe onderdelen. Ook dit materiaal is weer een jaar lang toegankelijk.

1. Chakra Activation
Dit is een actieve meditatie van een klein uur die je op jezelf of samen doet. In verschillende fasen activeer je de chakra’s en daarmee je hele energielichaam.

2. Chakra Union Meditatie.
Een meditatie om samen met je partner te doen.

3. Charming the Snake
Nieuwe muziekinspiratie voor een oude bekende meditatie! Je kunt het gebruik van klank toevoegen.

4. Shaking
Zitten jullie in gedoe? Doe dan deze shake-sessie van ongeveer 40 minuten.
Wil je partner niet meedoen? Dan zorg jij goed voor jezelf en doe je het alleen.

5. Aanraking
Suggesties voor een fijne, zachte vorm van aanraking.

1. Chakra Activation
Wil je – samen of in je eentje – de chakra’s activeren? Dan kun je deze Chakra Activation doen.
Je kunt dit als los onderdeel doen, maar het is ook een prima opwarmer voor de Chakra Union meditatie die je onder 2. vindt. Of doe het eens als opwarmer voor een vrijpartij.

In je eentje

  • Fase 1 (15 min): Ga staan. Schud je lichaam op een zachte, subtiele manier terwijl je de focus een voor een in de 7 chakra’s brengt, van het 1e naar het 7e chakra. De muziek begeleidt je hierbij. Maak er vooral ook geluid bij. Aan het eind ga je in een kortere tijd weer terug naar beneden. Luister hiervoor naar de muziek die na chakra 7 vanzelf weer naar beneden gaat.
  • Fase 2 (15 min): Blijf staan en adem intens in en uit door je mond terwijl je je bekken op het tempo van de muziek naar voren en naar achteren beweegt (bekkenkanteling). Om beurten breng je ook hier de focus naar de 7 chakra’s van 1e naar 7e chakra. Aan het eind ga je ook weer in een wat korter tijdsbestek terug naar beneden. Je kunt dit onderdeel ook zittend op een hoog kussentje tussen je benen doen. Maak ook dan de (juicy) bekkenkanteling.
  • Fase 3 (15 min): Ga zitten en doe de ‘Charming the Snake’ meditatie. Draai dus rondjes tegen de klok in met focus op de 7 chakra’s van 1e naar 7e chakra). Dit eindigt in het 7e chakra. Het kan een extra effect geven als je een klank maakt die bij de muziek van ieder chakra past. 
  • Fase 4 (15 min): Blijf zitten en wees je gewaar van dat wat er in je lichaam is. De drie gongen aan het einde geven aan wanneer het afgelopen is.

Samen
Idem als hierboven maar je kunt er voor kiezen om bij fase 1 en/of 3 oogcontact te maken, dus dit tegenover elkaar te doen. Fase 3 kun je allebei op jezelf doen maar ook terwijl je in de shiva/shakti-houding zit. Fase 4 kun je zo blijven zitten of je gaat allebei op jezelf zitten.
Spreek dit alles van tevoren af! 

2. Chakra Union
De Chakra Union meditatie is een mooie manier om de verschillende chakra’s met elkaar te verbinden, zowel in jezelf als samen met je partner. De bewegingen van de handen en armen vragen wel enige oefening en je dient al goed bekend te zijn met de zeven chakra’s. Ik vind zelf deze meditatie soms wat ‘rommelig’ voelen omdat je meerdere keren naar een andere beweging gaat. Maar je overgeven aan het ‘rommelige’ kan ook een mooie uitdaging zijn.

In de demo zie je een ‘gender neutraal’ voorbeeld, waarbij beide partners steeds dezelfde cirkel voor hun eigen lichaam maken en waar vervolgens de gezamenlijke beweging een luie acht (lemniscaat) is.

Bij de twee audio’s onder de demo-video vind je tevens een man-vrouw optie. Hierbij zijn de bewegingen van de partners vergelijkbaar als bij de Circle of Light, dus tegengesteld aan elkaar. De gezamenlijke beweging is vervolgens steeds een cirkel. Overigens kun je deze variant natuurlijk ook prima als same-sex koppel doen. Spreek dan af wie de man en wie de vrouw vertegenwoordigt. Heterokoppels kunnen zeker ook de rollen omdraaien (ondanks wat Osho hieronder zegt over ‘man’ en ‘vrouw’). 

Probeer in de loop der tijd verschillende varianten om te kijken wat voor jullie prettig is.

Osho zegt het volgende over deze meditatie, waarbij je overigens de woorden man en vrouw ook kunt lezen als ‘degene die het sterkst in mannelijke energie zit’ en ‘degene die het sterkst in vrouwelijke energie zit’:

Tantra zegt: je zult nooit bevrediging kunnen vinden in wat van buiten komt, je zult naar binnen moeten gaan. Je moet je innerlijke vrouw en je innerlijke man zien te vinden, je moet in jezelf een seksuele eenwording bereiken.

Bij de man is muladhara (1e chakra) mannelijk en svadhistan (2e chakra) is vrouwelijk. Zo gaat het om en om verder omhoog. Bij de vrouw is het precies andersom.

Er zijn drie paren van chakra’s in je: muladhara (1e) en svadhistan (2e) moeten zich verbinden, manipura (3e) en anahata (4e) moeten zich verbinden en vishuddha (5e) en ajna (6e) moeten zich verbinden. Steeds ontmoeten het mannelijke en vrouwelijke elkaar, waardoor er energie vrijkomt. Die energie raakt dan weer een hoger centrum, het chakra wat er boven ligt.

Na de derde ontmoeting (tussen 5e en 6e chakra) gaat de energie naar de vierde ontmoeting die eigenlijk geen ontmoeting is. Geen eenwording maar eenheid. De 7e chakra is neutraal, hier is er geen mannelijk-vrouwelijk meer, maar zijn die twee helemaal samengesmolten.

3. Charming the Snake
Doe je graag de Charming the Snake meditatie maar heb je behoefte aan nieuwe inspiratie qua muziek? Hieronder vind je een versie waarbij je heel goed een klank per chakra kan maken. Klanken was juist ook in klassieke tantra dé manier om een chakra te activeren. 

Maak je beweging tegen de klok in. Bij de overgang naar een volgend chakra hoor je een gong en verandert de muziek. Deze versie eindigt in het 7e chakra maar voel je vrij om nadien de energie ook weer terug naar beneden te brengen (dan met de klok meebewegen).  

4. Shaking
Zitten jullie in gedoe? Of loopt alles lekker maar mag er ook wel wat losgelaten worden? Of.. hebben jullie behoefte aan nieuwe energie? Dan kun je deze shake-sessie doen. 

Fase 1 (7 minuten stevige muziek): Schud je hele lichaam los, laat hierbij de grove structuren in/van het lichaam los.
Fase 2 (7 minuten subtielere muziek): Schud nog steeds alles los, maar nu op een subtielere laag. Laat jezelf als een leeg vat worden.
Fase 3 (1 minuut stilte): Bereid je in de korte stilte voor op het ontvangen van nieuwe energie in het lege vat.
Fase 4 (2 minuten stem): Ontvang de energie van de woorden die je hoort zonder fysiek te bewegen. Blijf dus stil staan.
Fase 5: (12 minuten muziek): Zo gauw de muziek weer begint ga je door met opladen maar nu in de vorm van beweging, schudden, dansen, wat je maar wilt.

Je kunt hier stoppen of je kunt na de stilte op de laatste muziek het leven vieren in een dans. Als je deze meditatie met je partner doet kun je in deze dans elkaar weer ontmoeten.

5. Aanraking
Spreek af dat je om beurten elkaar 20 minuten lang een gezichts- en hoofdhuidmassage gaat geven. Zorg voor verschillende attributen. Dat kan natuurlijk massage-olie of een crème zijn, maar ook kwastjes zijn heerlijk voor over het gezicht, evenals zo’n sprieten-ding voor op de hoofdhuid. Wissel zachte aanraking met stevigheid af. Uiteraard geeft de ontvanger het wel aan als het niet fijn is. Kies ontspannen muziek of doe het in stilte.