Welkom bij Bliss Your Body!

Fijn dat je interesse hebt in tantra en in mijn manier van werken. Met deze Tantra Proeverij kun je een goed eerste beeld van Bliss Your Body krijgen.

Hieronder vind je:

 1. Een video waarin ik vertel waarom mensen zoal in tantra terechtkomen.
 2. Uitleg over de doelen van tantra
 3. Een audio over de specifieke kenmerken van een tantrameditatie
 4. Een geluidsfragment met de voorbeeldmeditatie ‘Charming the Snake’
 5. Korte uitleg over de relatie tussen tantra en seksualiteit
 6. Tips om meer tantra te ervaren

1. Waarom tantra?

2. Doelen van tantra
Vanuit de klassieke (hindoeïstische) tantra die zo’n 1500 jaar geleden in India is ontstaan, zijn er drie doelen te onderscheiden: ontwaken, bevrijding en genieten van het leven.

Alles in tantra is er opgericht dat jij kunt ontwaken. Dat wil zeggen dat je bewustzijn wakker wordt, waardoor je je realiseert dat je niet je persoonlijkheid (ego) met al z’n emoties, gedachten en ‘gedoetjes’ bent, maar dat je in feite puur bewustzijn bent. Andere woorden hiervoor zijn essentie, bron, essence nature of boeddha nature. Dit inzicht wordt ook wel zelf-realisatie genoemd. Je ware zelf is de plek in jou waar het open, vrij, rustig én levendig voelt, waar er acceptatie en overgave is en waar je je met alles en iedereen verbonden voelt.

Met bevrijding wordt bedoeld dat je dit niet alleen (een keertje) inziet, maar dat de effecten van dit inzicht concreet zichtbaar en voelbaar zijn in je dagelijks leven. Je gaat dus een steeds groter deel van de tijd vanuit je ware zelf leven. Dit is bij de meeste mensen een lang proces waarbij ze steeds meer bevrijd worden van beperkende overtuigingen, blokkades, conditioneringen en oude patronen. Tantrameditaties zijn een van de middelen die je hierbij helpen. Je werkt hierbij vooral via het energetisch lichaam.

Bovengenoemde doelen van tantra zitten ook in andere spirituele stromingen. Het derde doel echter is uniek van tantra: ten volste mogen genieten van het leven en dus ook van lekker eten, succes, knuffelen, een massage of een vrijpartij…

Lees hier meer over mijn visie op tantra.

3. Kenmerken van een tantrameditatie
Wat zijn de specifieke kenmerken van een tantrameditatie en waarin onderscheidt zo’n meditatie zich van andere vormen van meditatie?

In onderstaande audio vertel ik hier over.

Meer over de kracht en magie van tantrameditaties kun je overigens in deze blog van mij lezen en ook gaan een paar van mijn podcasts over dit onderwerp.

4. Charming the Snake (meditatie)
In onderstaand audiofragment vind je een tantrameditatie waarbij je de informatie uit de video direct in de praktijk kunt ervaren. Bij deze ‘Charming the Snake’ visualiseer je je levensenergie (kundalini) door alle chakra’s heen omhoog.

5. Tantra & seksualiteit
Misschien denk jij naar aanleiding van bovenstaande informatie: huh, is dit nou tantra? Ik dacht dat het iets met sensualiteit en seksualiteit te maken had?

Tantra omarmt álles in het leven, dus ook het lichaam en ja, ook intimiteit en seksualiteit. In de neo-tantra die rond 1900 in het Westen ontstond, heeft seksualiteit altijd een duidelijke plek gehad, in de klassieke tantra die zo’n 1000 jaar eerder in India bloeide, had het veel minder de focus. Daar was tantra eerst en vooral een individueel spiritueel proces van ontwaken en bevrijding, waarbij seks als meditatie een onderdeel kon zijn, maar dat was vooral voor de mensen die al behoorlijk lang het tantrapad bewandelden.

Tegelijkertijd durf ik te stellen dat alles wat je doet in tantra van invloed is op je beleving van seksualiteit. Via o.a. meditatie, ademwerk, mantra’s, visualisaties, lichaamswerk en aanraking werk je met het fysieke, energetische en emotionele lichaam, wat er voor zorgt dat je hele lichaam vrijer en opener wordt. En dát ga je in je hele leven en dus ook in bed, voelen.

6. Tips om meer tantra te ervaren
Als je meer van tantra wilt gaan ontdekken, dan zijn er verschillende mogelijkheden.

 • Op mijn website vind je in de agenda alle groepsactiviteiten die ik aanbied. 
 • Als je liever dingen online voor jezelf doet, dan kun je de Touch of Tantra (voor iedereen) of de Together in Tantra (voor stellen) doen. Daar vind je meer achtergrondinformatie over tantra maar ook verschillende begeleide meditaties om thuis in je eigen omgeving te doen.
 • Je kunt verder mijn blogs lezen, mijn podcasts beluisteren of meer Tantra in Beeld – filmopnamen bekijken.
 • Wil je meer informatie over wie ik ben? Dan kun je hier kijken.
 • Heb je een vraag of wil je een advies op maat, vraag dan via de mail een gratis online gesprek (20 minuten) met mij aan.