Welkom bij Bliss Your Body – School voor Tantra!
Leuk dat je interesse hebt in tantra en in onze manier van werken.
Met deze Tantra Proeverij kun je een goed eerste beeld van tantra bij Bliss Your Body krijgen.
Hieronder vind je:
- Een video over de vraag waarom mensen zoal bij tantra terechtkomen
- Uitleg over de doelen van tantra
- Een audio over de specifieke kenmerken van een tantrameditatie
- Een geluidsfragment met de voorbeeldmeditatie ‘Charming the Snake’
- Korte uitleg over de relatie tussen tantra en seksualiteit
- Tips om meer tantra te ervaren
1. Nieuwsgierig naar tantra?
In onderstaande video vertelt Wendy je wat mensen zoal bij tantra brengt en in hoeverre zij dan bij Bliss Your Body aan het juiste adres zijn.
2. Waarom doen we het allemaal?
Voor ons werk halen we inspiratie uit zowel westerse neo-tantra als uit oosterse klassieke tantra.
De neo-tantra ontstond rond 1900 in het Westen en heeft altijd de nodige nadruk gelegd op contact, intimiteit en seksualiteit. Deze stroming heeft veel te bieden als het gaat om contactoefeningen, vrijer worden en leren (meer) te genieten van het leven. Wel is het mogelijk dat je bij neo-tantra een zeker fundament of theoretische basis mist. Het geeft niet per se antwoord op de vraag: waarom doen we dit eigenlijk allemaal?
De klassieke tantra biedt dit kader juist wel. De meer hindoeïstische stroming hiervan (met de ingewikkelde naam non dual shaiva tantra) ontstond zo’n 1500 jaar geleden in India. Daar werden de doelen van tantra heel helder omschreven.
Deze vorm van klassieke tantra onderscheidt drie doelen: ontwaken en bevrijding maar óok: genieten van het leven.
Tantra geeft je praktische tools en inzichten zodat jij kunt ontwaken. Dat wil zeggen dat je bewustzijn meer helder wordt en je je realiseert dat je niet je persoonlijkheid (je ‘ik’) met al z’n emoties, gedachten en ‘gedoetjes’ bent, maar dat je in feite puur bewustzijn bent. Andere woorden hiervoor zijn essentie, bron, het goddelijke, je ware zelf of boeddha nature. Dit inzicht wordt ook wel zelf-realisatie genoemd. Je ware zelf is de plek in jou waar het open, vrij, rustig én levendig voelt, waar er acceptatie en overgave is en waar je voelt dat je in wezen met alles en iedereen verbonden bent.
Met bevrijding wordt bedoeld dat je dit niet alleen (een keertje) ziet en begrijpt, maar dat de effecten van dit inzicht concreet zichtbaar en voelbaar zijn in je dagelijks leven. Je gaat dus een steeds groter deel van de tijd vanuit je ware zelf, vanuit de bron leven. Dit is bij de meeste mensen een lang proces waarbij ze steeds meer bevrijd worden van beperkende overtuigingen, blokkades, conditioneringen en oude patronen. Tantrameditatie is een van de middelen die je hierbij kan helpen. Je werkt bij dit soort meditaties veel met het lichaam en met levensenergie.
De twee bovengenoemde doelen van tantra zitten ook in andere spirituele stromingen. Het derde doel echter is uniek van tantra: ten volste mogen genieten van het leven en dus ook van lekker eten, succes, knuffelen, een massage of een vrijpartij…
Wij zien tantra als een spiritueel pad dat je naar binnen, naar je ware kern leidt. Het is echter ook een heel lichamelijk pad, waarin het lichaam en alles wat je lijf en je zintuigen kunnen ervaren, omarmd worden. Het is pad voor mensen die vol in het leven (willen) staan, inclusief werk, gezin en andere maatschappelijke bezigheden.
Hier kun je nog wat meer lezen over onze visie op tantra.
3. Kenmerken van een tantrameditatie
Bijna alle onderdelen in tantraworkshops noemen we meditatie. Het woord ‘oefening’ vermijden we zo veel mogelijk omdat tantra geen zelfverbeteringsproject is waarbij er allerlei vaardigheden geoefend moeten worden.
De term meditatie geeft aan dat het gaat om zo veel mogelijk aanwezig te zijn bij wat er is. In sommige tantrameditaties is er dus weinig activiteit, je ‘bent’ gewoon.
Toch zijn er ook tantrameditaties waarin je bijvoorbeeld met energie en visualisaties werkt. Hierbij ben je dus wel actief bezig en heb je ook een doel (bijvoorbeeld: een sterker energielichaam opbouwen). Tantrameditaties kunnen dus vele vormen hebben en ze kunnen vrij stil, maar ook heel dynamisch zijn.
In onderstaande audio vertelt Wendy wat de specifieke kenmerken van een tantrameditatie zijn en waarin zo’n meditatie zich van andere vormen van meditatie onderscheidt.
4. Charming the Snake (meditatie)
In onderstaand audiofragment vind je een tantrameditatie waarbij je de informatie uit de video direct in de praktijk kunt ervaren. Bij deze ‘Charming the Snake’ visualiseer je je levensenergie (kundalini) door alle chakra’s heen omhoog.
Je kunt dit soort meditaties prima in je eentje doen, maar in workshops doe je het vaak terwijl je tegenover iemand zit.
5. Tantra & seksualiteit
Misschien denk jij naar aanleiding van bovenstaande informatie: huh, is dit nou tantra? Ik dacht dat het iets met sensualiteit en seksualiteit te maken had?
Tantra omarmt álles in het leven, dus ook het lichaam en ja, ook intimiteit en seksualiteit. In neo-tantra heeft seksualiteit altijd een duidelijke plek gehad, in de klassieke tantra heeft het altijd minder de focus gehad, hoewel in de boeddhistische stromingen wel meer dan in de hindoeïstische stromingen. In klassieke tantra ging het toch vooral om een individueel spiritueel proces van ontwaken en bevrijding, waarbij seks als meditatie een onderdeel kon zijn, maar dat was dan vooral voor de mensen die al behoorlijk lang het tantrapad bewandelden.
Tegelijkertijd durven we te stellen dat alles wat je doet in tantra van invloed is op je beleving van seksualiteit. Via o.a. meditatie, ademwerk, mantra’s, visualisaties, lichaamswerk en aanraking werk je met het fysieke, energetische en emotionele lichaam, wat er voor zorgt dat je hele lichaam vrijer en opener wordt. En dát ga je in je hele leven en dus ook in bed, voelen.
6. Tips om meer tantra te ervaren
Als je meer van tantra wilt gaan ontdekken, dan zijn er verschillende mogelijkheden.
- Op onze website vind je in de agenda alle live events die we aanbieden. Die gaan van kennismakingsworkshops, verdiepingsworkshops, cursussen tot losse retreats en (jaar)trainingen.
- Ben je nieuw in tantra? Kies dan voor een kennismakingsworkshop of cursus. Heb je al ervaring? Ga dan voor een verdiepingsworkshop, cursus, retreat of training.
- Als je liever dingen online doet, dan kun je de Touch of Tantra (voor iedereen) of de Together in Tantra (voor stellen) doen. Daar vind je meer achtergrondinformatie over tantra maar ook verschillende begeleide meditaties om thuis in je eigen omgeving te doen.
- Je kunt verder onze blogs lezen of onze podcast beluisteren.
- Meer informatie over het team vind je hier. Naast Wendy (de oprichter van Bliss Your Body) kun je ook Jet, Martje, Bente, Marije, Femke, Floris of Maaike als begeleider tegenkomen.
- Heb je een vraag of wil je een advies op maat, vraag dan via de mail een gratis online gesprek (15 minuten) met een van de begeleiders aan.