
Blok 1 komt in zicht!
Tijdens dit eerste blok maken we nader kennis met elkaar en leggen we de basis voor een veilige setting. Verder werken we intensief met het fysieke en energetisch lichaam.
Via dans, beweging, lichaamswerk, de-armouring (drukpuntmassage), ademwerk, aanraking, stille meditaties en actieve meditaties maak je je meer en meer contact met je eigen lichaam. Zo kan je natuurlijke levensenergie (weer) meer gaan stromen, wat je vitaliteit en levensvreugde zal vergroten. Bij dit alles is er ook altijd aandacht voor wat er in je mentaal-emotionele lichaam gebeurt. Zo zijn er regelmatig reflectiemomenten in sharings, inquiries (zelfonderzoek) en een clearing.
Aan het eind van het blok zet je een intentie voor jezelf neer om je groeiproces in privé en werk te bekrachtigen. Tevens bepaal je voor jezelf de vorm van je sadhana, oftewel een daily practice. Ook kom je tussen twee blokken door een keer samen met een intervisiegroepje. Tot slot kies je aan het eind van blok 1 een maatje om elkaar gedurende de training te supporten en schrijf je na ieder blok een kort reflectieverslag.
Dit alles zal je helpen je om tantra te integreren in je dagelijks leven.
* Vragenlijst
Je stapt bij deze training in een intensief proces en om deze reden is het voor ons als team belangrijk om een aantal zaken over jou en je leven te weten. Bij de eerste mail heb je een vragenlijst ontvangen. We vragen je om deze in te vullen en uiterlijk 16 april aan mij terug te sturen. Het beantwoorden van de vragen kan je proces al in gang zetten en het is fijn als je er de tijd voor neemt.
* Inhoudelijke voorbereiding
Als voorbereiding op blok 1 vind je hieronder het een en ander aan basiskennis en -technieken die we bij de start van de Intensive bekend achten. Check zelf welke dingen voor jou nog aandacht nodig hebben.
- Meditatie-zithouding
- Basiskennis en -technieken
- Ujjayi ademhaling
- Mula bandha
- Meditatie om concentratie te oefenen
- Volledige of driedelige ademhaling
- Zenuwstelsel en polyvagal theorie
- Veelgebruikte termen
1. Meditatie-zithouding
Hieronder vind je een korte video met uitleg over je zithouding tijdens meditaties.
2. Basiskennis en -technieken
In onderstaande audio geeft Wendy je de gevraagde basiskennis mee over het centrale energiekanaal, de chakra’s en de bindu’s. Daarnaast vertelt ze over basistechnieken zoals de ujjayi ademhaling en mula bandha. Van deze laatste twee vind je hieronder ook nog twee losse demovideo’s.
3. Ujjayi ademhaling
Hieronder vind je een wat uitgebreidere uitleg van de ujjayi ademhaling (pranayama) die we regelmatig gebruiken.
4. Mula bandha
We gebruiken regelmatig het licht aanspannen van de bekkenbodemspier. Soms is dit om te voorkomen dat er levensenergie naar beneden ‘weglekt’ en soms is het om levensenergie omhoog te stuwen door het centrale energiekanaal. Hieronder hoor je een uitleg vanuit de yogatraditie. Let wel op: in yoga ligt de nadruk meer op controle dan in tantra; tantra wordt ook wel de weg van de overgave genoemd. Bij de bekkenbodemspier gaat het bij ons dan ook echt om een rustige en zachte aantrekking, alsof je een ‘kusje’ geeft. Als je als vrouw weet dat bij jou de spieren van je vagina eerder te véel gespannen zijn, dan is het zeker belangrijk dat je de aanspanning echt heel licht houdt én dat je vooral ook focust op de ontspanning erna.
5. Meditatie om concentratie te oefenen
Merk jij dat je tijdens meditatie (nog) veel wordt afgeleid? Doe dan gedurende langere tijd iedere dag een paar minuten deze tel-meditatie. Het leert je om meer gefocust te zijn waardoor ook andere vormen van meditatie uiteindelijk makkelijker zullen gaan.
6. Volledige of driedelige ademhaling
Een andere basistechniek die in de eerdere audio (zie punt 2) niet werd genoemd is de volledige of driedelige ademhaling. Het is belangrijk dat je steeds meer volledig gaat ademhalen: buik-middenrif-borst.
Veel mensen hebben zichzelf onbewust aangeleerd om vooral (hoog) in de borst te ademen, terwijl het veel gezonder en in tantra ook effectiever is als je tot diep in je buik en bekken kunt ademen. Dit vraagt vaak enige oefening. Je kunt dit bijvoorbeeld iedere avond voor het slapengaan doen.
7. Zenuwstelsel en polyvagal theorie
Het is goed om te begrijpen hoe je zenuwstelsel werkt, hoe jij mogelijk op spannende situaties reageert en wat je dan kunt doen. In deze video legt Wendy hier het een en ander over uit.
Een van de overlevingsstrategieën die (naast fight, flight en freeze) hier niet wordt genoemd, is ‘to befriend‘. Oftewel: het (blijven) opzoeken van veilige maatjes in de groep en anderen expliciet of impliciet ontwijken of buitensluiten. Een mooi aandachtspunt om mee te nemen, vooral als je al de nodige mensen in de groep kent.
8. Veelgebruikte termen
Hieronder vind je een overzicht van termen die veel gebruikt worden in de Intensive. Tussen haakjes zie je de officiële sanskriet spelling.
- shiva (śiva) = mannelijke god maar vooral: aanwezigheid, stil bewustzijn
- shakti (śakti)= vrouwelijke godin maar vooral: energie, creatiekracht, beweging
- kundalini (kuṇḍalinī) = levensenergie die bij de meeste mensen half-slapend is, meestal benoemd als energie van het bekken/van onderaf, maar soms wordt ook gesproken van kundalini die juist van boven door de kruin komt en naar beneden gaat
- prana (prāṇa) = levensenergie die altijd overal aanwezig is, ook wel: adem (met minder ‘een richting’ dan kundalini)
- nadi (nāḍī) = energiekanaal, vergelijkbaar met ‘meridiaan’ uit de tao
- centrale energiekanaal of sushumna (suṣumnā) = belangrijkste energiekanaal dat loopt van je perineum tot je kruin, alle chakra’s en bindu’s liggen op/in dit kanaal
- chakra (cakra) = energiebundel van nadi’s
- bindu = gefocust energiepunt (in buik, hart en hoofd), ligt op een dieper niveau dan een chakra
- ujjayi (spreek uit: oedjájie) = ademhaling door mond of neus waarbij je je keel een beetje samenknijpt zodat er een lichte ruis ontstaat, deze ademhaling werkt rustgevend
9. Online startbijeenkomst
Hieronder vind je de audio-opname van de kennismakingsbijeenkomst, voor als je die nog een keer wilt terugluisteren. Alle opnamen zijn uiteraard alleen voor onze groep bestemd, niet voor anderen.